Kvízgyűjtemény

Az alábbiakban a műsor alkotó szakértője, Czirákiné Kocsis Mónika által írt kvízkérdéseket vehetitek szemügyre:

4 válaszlehetőséges kérdések

  1. Az OBA (Országos Betétvédelmi Alap) milyen értékhatárig védi a megtakarításodat?
    a. 20.000 € összegig kapok kártalanítást
    b. 50.000 € értékhatárig kártalanít
    c. 100.000 € a kártalanítás felső határa
    d. Amennyi a feltételeknek megfelelő megtakarításom van, kártalanítanak
    Helyes válasz: c
    Az OBA védelme 100.000 €-ig terjed és csak a névre szóló betétekre és a bankok által 1997. január 1-jétől kibocsátott
    értékpapírszerű betéti okiratokra, közismertebb nevükön a banki papírokra vonatkozik, feltéve, ha utóbbiak is névre szólóak. Ide tartoznak pl. a bankbetétek, folyószámlán lekötött pénzösszegek, névre szóló takarékbetétkönyvek, LTP.
  2. Melyik az a biztosítási fajta, ami kifizeti az általunk másoknak okozott kárt?
    a. Károkozói biztosítás
    b. Felelősségbiztosítás
    c. Tulajdonosbiztosítás
    d. Kárbiztosítás
    Helyes válasz: b
    Felelősségbiztosítási szerződés alapján a biztosított követelheti, hogy a biztosító a szerződésben megállapított mértékben mentesítse
    őt olyan kár megtérítése alól, amelyért jogszabály szerint felelős és amelyet neki kellene megtéríteni a károsult részére.
  3. Mi az árfolyamrés?
    a. Az a különbség, amennyivel eltér a kereskedelmi bankok deviza árfolyama az MNB deviza árfolyamától
    b. A vételi árfolyam és az MNB középárfolyam közötti különbség
    c. A vételi és eladási árfolyam különbsége
    d. Az eladási árfolyam és az MNB középárfolyam különbsége
    Helyes válasz: c
  4. Mit értünk az alatt a pénz világában, hogy a családi költségvetés hosszútávon egyensúlyban van? (nem
    matematikai szempontból)
    a. A kiadások épphogy meghaladják a bevételeket
    b. Minden számlát ki tudunk fizetni
    c. A bevételek meghaladják a kiadásokat
    d. A kiadások és a bevételek összege megegyezik
    Helyes válasz: c
    Ugyanis, ha a bevétel és kiadás oldal pontosan megegyezik, akkor bármilyen váratlan helyzet felboríthatja a költségvetésünket. Egyensúlyról akkor beszélhetünk, ha a kisebb – nagyobb váratlan kiadások vagy az időszakos bevételkiesés sem okoz problémát. Vagyis ha az eredmény pozitív, akkor a családi költségvetés többletet mutat, így hosszú távon is egyensúlyban tartható.
  5. A családi adókedvezmény alapján 2 gyermek esetén az összes adóköteles jövedelem mennyivel csökkenthető
    2017-ben?
    a. 125.000 Ft
    b. 166.660 Ft
    c. 200.000 Ft
    d. 233.340 Ft
    Helyes válasz: c
    Forrás: https://nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/kalkulatorok/csaladi_kedvezmeny_kalk
  6. Mekkora jelenleg a tranzakciós illeték mértéke?
    a. 0,3% egységesen
    b. 0,3%, de max. 6.000 Ft, készpénz műveletek esetén 0,6%
    c. 0,3%, de max. 6.000 Ft, készpénz műveletek esetén 0,6%, de max. 10.000 Ft
    d. 0,6% egységesen
    Helyes válasz: b
    https://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=a1200116.tv
  7. Mekkora támogatást ad az állam a lakáscélú megtakarításodhoz lakástakarék-pénztári szerződés esetén?
    a. 20% az éves befizetésre
    b. 30% az éves befizetésre
    c. Az éves befizetés 20%-át, de max. 130.000 Ft / év
    d. Az éves befizetés 30%-át, de max. 72.000 Ft / év
    Helyes válasz: d
  8. Mit nem kell levonnunk a bruttó munkabérből?
    a. SZJA
    b. Nyugdíjjárulék
    c. Egészségbiztosítási járulék
    d. Szakképzési hozzájárulás
    Helyes válasz: d– ezt a munkáltató fizeti a bruttó munkabér után, nem a munkavállaló. A munkavállaló 1,5% munkaerőpiaci
    járulékot fizet, ezt vonják le még.
  9. Mekkora lehet maximum a fogyasztóbarát lakáshitel kamatfelára?
    a. 3,0 százalékpont
    b. 3,2 százalékpont
    c. 3,5 százalékpont
    d. 3,7 százalékpont
    Helyes válasz: a– A hitelező által választott referenciaértékhez viszonyított kamatfelár nem haladhatja meg a 3,5 százalékpontot (350 bázispontot). A kamatperiódus hossza 3, 5, 10 év lehet, vagy a futamidő végéig tartó kamatrögzítés alkalmazása elvárt. A folyósításig felmerülő és az előtörlesztéshez kapcsolódó díjak maximáltak: Folyósítási díj: maximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer Ft. Az előtörlesztési díj nem haladhatja meg az előtörlesztett összeg 1%-át, lakástakarék-pénztári betétből pedig a szerződés szerint elérhető megtakarítás, a hozzá kapcsolódó állami támogatás és az azokra jóváírt kamat mértékéig az előtörlesztés díjmentes.
  10. Törvény szerint mennyi időn belül kell a NAV-nak kiutalnia az SZJA bevallás alapján visszajáró adó összegét?
    a. 15 nap
    b. 30 nap
    c. 15 munkanap
    d. 8 munkanap
    Helyes válasz: b
  11. Melyik adót kell vállalkozóként akkor is befizetned, ha a KATA szerint adózol? (kisadózó vállalkozások tételes
    adója)
    a. Iparűzési adó
    b. Személyi jövedelemadó
    c. Társasági adó
    d. Szociális hozzájárulási adó
    Helyes válasz: a
  12. Mekkora az az éves jövedelem, ameddig a KATA szerinti kedvezményes adózással adózhatsz?
    a. 6.000.000 Ft
    b. 9.000.000 Ft
    c. 12.000.000 Ft
    d. 15.000.000 Ft
    Helyes válasz: c
  13. Mekkora a jelenleg érvényes társasági adókulcs Magyarországon?
    a. 9%
    b. 10%
    c. 14%
    d. 15%
    Helyes válasz: a
  14. Mióta törvényes fizetőeszköz a 2017-ben kibocsátott, új 1.000 Ft-os címletű bankjegy?
    a. 2017. szeptember 15.
    b. 2017. augusztus 24.
    c. 2017. július 1.
    d. 2017. december 1. lesz a bevezetése
    Helyes válasz: b
  15. Melyik állítás NEM igaz a pénzügyi befektetésekre?
    a. Magasabb szintű pénzügyi ismereteket igényelnek
    b. Külső tényezők jelentősen befolyásolják
    c. Mérsékelt, de biztosabb nyereség várható tőlük
    d. Ide sorolhatók pl. a befektetési jegyek, a részvények
    Helyes válasz: c– a befektetéseket általában magasabb kockázat és nagyobb ingadozás jellemzi, lehet kiemelkedő a nyerség, de a veszteség is.
  16. Melyik vállalkozási forma elindítása ingyenes és a legegyszerűbb?
    a. Kkt.
    b. Kft.
    c. Betéti társaság
    d. Egyéni vállalkozás
    Helyes válasz: d– otthonról, ügyfélkapun keresztül ingyenesen, azonnal.
  17. Melyik állítás NEM igaz a nyugdíjbiztosításokra?
    a. Az így megtakarított összeget 65 éves korodban vagy nyugdíjba vonulásod időpontjában veheted fel
    b. Éves befizetésedre 20% SZJA visszatérítést igényelhetsz
    c. 10 év várakozási idő után a hozamokat adómentesen felveheted
    d. Eltérő lehet az, aki a díjat fizeti és az, aki a megtakarított összeget felveheti
    Helyes válasz: c– kötelező várakozási idő az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében van, itt 10 év után a hozamot 3 évente fel lehet venni. A nyugdíjbiztosítások csak visszavásárolhatók. Visszavásárlás esetén az SZJA visszatérítést 20%-kal növelten vissza kell fizetni.
  18. Mekkora állami támogatást kaphatsz új lakás vásárlása esetén a Nemzeti Otthonteremtő Közösség (NOK)
    tagjaként?
    a. 20% az éves befizetésre
    b. 30% az éves befizetésre
    c. Az éves befizetés 30%-át, de max. 72.000 Ft / év
    d. Az éves befizetés 30%-át, de max. 300.000 Ft / év
    Helyes válasz: d
  19. Az állítások közül melyik az, amelyik NEM tartozik a magán egészségbiztosítások előnyei közé?
    a. Megszervezik számodra a vizsgálatokat, neked csak időpontra kell menned
    b. Minőségi, várakozási idő nélküli ellátásokat biztosít számodra
    c. Ingyenes orvosi call center segít a kérdéseid azonnali megválaszolásában
    d. A rendszeresen fizetett díjért cserében semmilyen vizsgálatért vagy beavatkozásért nem kell fizetned
    Helyes válasz: d– több olyan eset van, amit nem finanszíroznak, ilyenek pl. az előzmény betegségek, a fogászati kezelések. Természetesen attól is függ, milyen szolgáltatási csomagra szerződtél.
  20. Mikor váltotta le a pengőt a mai forintunk?
    a. 1946. január 1.
    b. 1946. április 4.
    c. 1946. augusztus 1.
    d. 1946. augusztus 20.
    Helyes válasz: c
  21. A felsoroltak közül melyik az, amelyik NEM lakossági állampapír?
    a. Babakötvény
    b. Kamatozó kincstárjegy
    c. Lakástakarékkötvény
    d. Kincstári takarékjegy
    Helyes válasz: c
  22. Mit jelent az Alaptörvényben a kötelező szülőtartás?
    a. Amint keresőképessé válsz, köteles vagy eltartani a szüleidet
    b. Nagykorú gyermekként köteles vagy anyagilag gondoskodni rászoruló szüleidről
    c. Amikor szüleid nyugdíjba mennek, köteles vagy anyagilag támogatni őket
    d. Ha szüleid önhibájuk miatt nem tudnak gondoskodni magukról, neked kell megtenned
    Helyes válasz: b
  23. Mi NEM befolyásolja az infláció alakulását?
    a. Jegybanki alapkamat mértéke
    b. Inflációs várakozások
    c. Pénzmennyiség a gazdaságban
    d. Hitelkamatok mértéke
    Helyes válasz: d
  24. A bruttó fizetésed hány %-át kapod meg nettó fizetésként (ha nincs semmilyen kedvezményed)?
    a. 33,5%
    b. 65,0%
    c. 66,5%
    d. 75,0%
    Helyes válasz: c– levonások: 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék, 1,5% munkaerőpiaci járulék és 15% SZJA. Ez
    összesen 33,5%.
  25. Mekkora SZJA kedvezményben részesülnek az első házasságot kötők?
    a. 5.000 Ft / hó
    b. 6.000 Ft / hó
    c. 8.000 Ft / hó
    d. 10.000 Ft / hó

Helyes válasz: a – az összevont adóalapba tartozó jövedelmedet havi 33 335 forinttal csökkentheted 24 hónapon keresztül, ami a
15% SZJA kulccsal 5.000 Ft adókedvezményt jelent.

  1. C. Ronaldo éves keresete € 36.400.000. Hány évig kellene dolgoznia egy magyar átlagkeresőnek azért a pénzért,
    amit Ronaldo a REAL MADRID-szerződése alapján kap 2017-ben?
    a. 985
    b. 1856
    c. 2211
    d. 1224
    Helyes válasz: c
  2. Lionel Messi éves keresete € 29.000.000. Hány perc alatt keresi meg az argentín sztár a magyar bruttó
    átlagfizetést? (270 ezer Ft – 2016)?
    a. 1 perc
    b. 4 perc
    c. 6 perc
    d. 9 perc
    Helyes válasz: c
  3. Melyik országban a legmagasabb jelenleg az egy főre jutó GDP a világon?
    a. Luxemburg
    b. Szingapur
    c. Kuvait
    d. Katar
    Helyes válasz: d– forrás: https://hu.tradingeconomics.com/country-list/gdp- per-capita- ppp
  4. Melyik európai ország rendelkezik a legnagyobb aranytartalékkal?
    a. Svájc
    b. Luxemburg
    c. Németország
    d. Egyesült Királyság
    Helyes válasz: c– 3.374 tonna, forrás: https://hu.tradingeconomics.com/country-list/gold- reserves?continent=europe
  5. Mi az alapvető különbség a folyószámla hitelkeret és a hitelkártya között?
    a. Nincs különbség közöttük
    b. A számlára beérkező jóváírásokból a hitelkeret automatikusan feltöltődik, a hitelkártyára neked kell
    befizetned a törlesztést
    c. A folyószámla hitelkerethez nem kapcsolódik bankkártya
    d. A hitelkártyával készpénzt is tudsz felvenni, a hitelkerettel csak vásárolni lehet
    Helyes válasz: b
  6. Melyik a legnépszerűbb lakossági magyar állampapír?
    a. Prémium Magyar Államkötvény
    b. Kincstárjegy
    c. Kincstári Takarékjegy
    d. Bónusz Magyar Államkötvény

Helyes válasz: b
Forrás: http://www.akk.hu/hu

  1. Mekkora a nyugdíjcélú megtakarításokra fizetett díj után járó adóvisszatérítés évente?
    a. Egységesen 30%, te döntöd el, melyikre kérsz visszatérítést
    b. Egységesen 30%, de max. 130.000 Ft megtakarítási fajtánként
    c. Egységesen 30%, de max. 280.000 Ft összesítve, akkor is, ha több fajta megtakarításod van
    d. Egységesen 30%, de ÖNyP esetén max. 150.000 Ft, NYESZ esetén max. 100.000 Ft, Nyugdíbiztosításnál
    max. 130.000 Ft, összesen max. 280.000 Ft
    Helyes válasz: d
  2. Mekkora az a tartalék, amellyel minden háztartásnak rendelkeznie kellene a váratlan helyzetekre?
    a. Csak annyi, ami fedezi a váratlan kiadásokat, de ezt én döntöm el a bevételeink alapján
    b. Minimum 4-6 havi nettó jövedelem, ami fedezi a keresetkiesést a munkahely elvesztése miatt vagy
    hosszabb betegség idején
    c. Nincs rá szükség, erre való a hitelkártya és a folyószámla hitelkeret
    d. 1 havi nettó jövedelem elég, hogy legyen mihez nyúlni, ha valami extra kiadást szeretnék fedezni
    Helyes válasz: b
    Ha nem akarsz folyamatosan attól rettegni, hogy mi lesz, ha elveszíted a munkád vagy a táppénz kevés lesz a megélhetésetekre egy
    baleset vagy betegség esetén, akkor legalább 4-6 havi tartalékod kell legyen.
  3. Ha tudatosan tervezel és gondolkodsz a pénzügyeiddel kapcsolatban, mi az első, amit a fizetésedből ki kell
    fizetned?
    a. Rezsi költségek
    b. Családi fix kiadások
    c. Hitelek
    d. Megtakarítások

Helyes válasz: d
Legtöbben ott rontják el, hogy azt mondják, nem tudok megtakarítani, mert sosem marad a fizetésemből, pont elég a kiadásainkra. Átlagos keresetet véve nincs az a jövedelem, amit nem lehet elkölteni és sokszor teljesen felesleges dolgokra költenek a pénzükből. Azok, akiknek stabil pénzügyi hátterük van, vagyis rendelkeznek vésztartalékkal és hosszútávú megtakarítással, a következő alapszabályt tartják be. Minden beérkező jövedelmükből először elkülönítenek legalább 10%-ot megtakarításként, utána kifizetik a
szükséges fix költségeket, majd elkülönítik a megfelelő összeget az egyéb változó összegű kiadásokra is. Ami ezen felül marad, abból van lehetőség az extra kiadásokra. Vagyis először maguknak fizetnek, a jövőbeli önmaguknak.

Igaz/Hamis

  1. A 18. életévét be nem töltött fiatal munkavállalónak hetente két pihenőnap is jár, amiből az egyiknek
    mindenképpen vasárnapra kell esnie. – IGAZ
  2. A BEVA, vagyis a Befektető-védelmi Alap befektetőnként és összevontan 100.000 €-ig nyújt védelmet. – IGAZ.
  3. A kötvénnyel tulajdonrészt vásárolsz, a részvénnyel pedig kölcsönt adsz az adott cégnek. – HAMIS, fordítva van.
    Részvények vásárlása során a vásárló lényegében a részvényt kibocsátó vállalatban lesz tulajdonos, míg kötvény
    vásárlása során a vevő a kötvényt kibocsátó intézménynek, vállalkozásnak vagy az államnak pénzt ad kölcsön.
  4. A mai forint többet ér, mint a holnapi. – IGAZ, mert a mai forint befektethető és kamatozik „holnapig”, vagyis a
    mai 100 Ft holnapra 100-nál többet ér, míg a holnapi 100 Ft csak 100-at (vagy az infláció miatt még kevesebbet
    is).
  5. A garantált bérminimum az a kötelezően fizetendő legkisebb összeg, amely annak jár, aki középfokú
    szakképzettséget igénylő munkakörben dolgozik, és ilyen végzettséggel rendelkezik is. – IGAZ, összege 2017-ben
    bruttó 161.000 Ft. http://www.munkaugyiforum.hu/munkaugyi-segedanyagok/minimalber- 2017-
    kormanyrendelet
  6. A családi költségvetésben a kiadások megfelelő aránya: 55% háztartásra és alapszükségletekre, 20%
    megtakarításokra és jövő építésre, 25% életvitelre és szórakozásra. – IGAZ
  7. A defláció, vagyis az árak csökkenése árt a gazdaságnak. – IGAZ. A defláció az infláció ellentéteként határozható
    meg, azaz olyan jelenségként, amikor az idő múlásával csökken az általános árszínvonal. Ennek pozitív hatásai
    mellett a gazdaságra nézve hosszú távon negatív kihatása is lehet a fogyasztás elhalasztása miatt (később még
    olcsóbb lesz, ezért kivár).
  8. Befektetéseink diverzifiklása azt jelenti, hogy kockázatmegosztó stratégiát követve pénzünket megosztjuk a
    különböző befektetések között. – IGAZ, mert így nagyobb esélyünk van arra, hogy lesz olyan befektetés,
    amelyikkel jól járunk, ami akkor is kárpótolhat bennünket, ha egy másiknál esetleg veszteséget kell
    elszenvednünk.
  9. Pénz lehet minden olyan eszköz, amit az emberek annak fogadnak el, mert mindenki számára megbízható
    értékkel rendelkezik. – IGAZ. A pénz attól fizetési eszköz, hogy a pénz, mint csereeszköz használata jogilag érvényes
    tranzakciót hoz létre, vagyis átadásával dolgokat lehet megvásárolni, illetve adósságokat törleszteni. A modern pénz
    (az ősiekhez hasonlóan) lényegében egy emberek között kötött bizalmi egyezmény.
  10. Az 1929-es nagy gazdasági világválság első napjának az ún. „fekete pénteket” tekintjük. – HAMIS, a válság első
    napjának a nyolcvan évvel ezelőtti fekete csütörtököt, 1929. október 24-ét tekinthetjük. Máig tisztázatlan okok miatt
    délelőtt 11-kor eladási pánik tört ki a Wall Streeten, hatalmasat zuhantak a részvényárak. Nagyon rövid idő alatt
    tizenkétmillió részvényt adtak el.
  11. A pénzügyi intelligencia 3 alap pillére az, hogy tudd a pénzt megkeresni, megtartani és gyarapítani. – IGAZ,
    Nagyon fontos az, hogy képes legyél pontosan megérteni, hogy hogy milyen pénzek érkeznek az életedbe és
    milyen pénzek mennek ki a zsebedből mindegy egyes hónapban. Pontosan tudnod kell, mennyire vannak
    egyensúlyban az eszközeid és a kötelezettségeid. Manapság a túléléshez is egyre inkább szükség van arra, hogy
    megfelelően oldjunk meg egy adott pénzügyi problémát, de az anyagi fejlődéshez és a célok eléréséhez is ez kell.
    Ehhez magasabb szintű Pénzügyi Intelligencia szükséges. Ez mutatja meg, mennyire sikeres valaki a pénzügyei
    terén.
  12. Az olyan hitelt, melynél az esedékes törlesztőrészletek összege mindig azonos a hitel teljes futamideje alatt, azon
    belül csak a kamat / tőke törlesztés aránya változik, annuitásos hitelnek nevezzük. – IGAZ, pl. jelzáloghitelek. A
    törlesztési terv úgy áll össze, hogy a részlet összegéből mindig az esedékes kamat összegét kivonva kapjuk meg a
    hitel tőkerészének törlesztésére jutó részt.
  13. A kamatos kamat azt jelenti, hogy a kamatot „tőkésítik”, vagyis az adott időszak kamatát hozzáadják a
    befektetett összeghez és így kamatozik tovább. – IGAZ.
  14. A családi költségvetés egy adott időszakra vonatkozó bevételek és kiadások időrendi kimutatása. – IGAZ.
  15. Az arany minden helyzetben értékálló befektetés. – HAMIS, bizonyos időszakokat tekintve ugyanúgy lehet
    veszteséges, mint bármilyen más befektetés az árfolyamának ingadozása miatt.
  16. A készfizető kezes az a személy, aki vállalja, hogy kifizeti a hitelt, ha te nem tudod. – IGAZ. Ez a személyi
    biztosítékok egyik formája. A hitelező az adós nem fizetése esetén azonnal a készfizető kezestől követelheti a tartozás
    kiegyenlítését.
  17. Cafetériaként havonta 10.000 Ft adható kedvezményes adózással a munkavállalóknak. – HAMIS, évi 100.000 Ft.
  18. A KHR a hazai pénzügyi intézmények kezelésében álló hitelinformációs adatbázis, amely hozzájárul ahhoz, hogy a
    hitelt nyújtók felmérjék a hitelt igénylők hitelképességét. – IGAZ, mind a pozitív hiteltörténetet, mind a negatív
    információkat (mulasztások, visszaélések, csalások), mind pedig az adósságrendezési eljáráshoz kapcsolódó
    információkat képes rögzíteni.
  19. A hitelkártya egy olyan speciális bankkártya, amely lehetővé teszi, hogy a bank által meghatározott hitelkeret
    erejéig árukat, szolgáltatásokat vásárolj, esetleg készpénzt vegyél fel vele. – IGAZ.
  20. A Babakötvény egy egyszeri életkezdési támogatás, mely a gyermek 18. életévének betöltésekor bármire
    felhasználható. – HAMIS, a megtakarított összeg jogszabályban meghatározott célokra használható fel, például:
    tanulmányokra, lakhatásra, pályakezdésre, gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére.
  21. KATA-s vállalkozó esetében a nyugdíj szempontjából figyelembe vett jövedelem 2017-ben 90.000 Ft / hó. – IGAZ,
    sőt, emiatt arányosítást kell alkalmazni a nyugdíjszámításnál a szolgálati időnél, aminek hatására
    a kezdőnyugdíjunk a nettó átlagkeresetünkhöz képest nem 80% lehet, hanem csak 66%.
  22. Az öngondoskodás azt jelenti, hogy előre felkészülsz és biztosítod magadnak a majdani időkori megélhetésed
    anyagi forrását. – HAMIS, az öngondoskodás mindazt magában foglalja, amit azért teszünk, hogy csökkentsük a
    lehetséges egészségügyi és szociális kockázatokat.
  23. Állampapír vásárlásával tulajdonképpen az államnak adunk kölcsönt, előre meghatározott kamatra és előre
    meghatározott időre. – IGAZ.
  24. Az utasbiztosítás megkötésénél lényeges, hogy úgy válasszuk ki biztosítási csomagot, hogy az a legolcsóbb
    legyen. – HAMIS, Válasszunk okosan, vagyis mérlegeljük saját egészségi állapotunkat, informálódjunk adott
    ország egészségügyi ellátásában érvényben levő árakról, kalkuláljunk a csomagunkba szánt dolgaink értékével is.
    Biztosítónként eltérő, hogy egy – egy utasbiztosítási csomagba milyen kockázatok kerülnek még beemelésre.
    Lehet az ajánlat része beteglátogatásra, felkutatásra, múlékony munkaképtelenségre, úti okmányok pótlására
    vonatkozó költségek fedezet is. A választásnál az ilyen pluszok mellett arra is legyünk figyelemmel, hogy milyenesemények kockázatát zárja ki a fedezetből adott biztosító.
  25. A gyermekbiztosítások nemcsak a váratlan helyzetekben (baleset, betegség), hanem azok következményeinek
    enyhítésében is segítséget nyújthatnak. – IGAZ, ilyenek lehetnek pl. kórházban töltött napok számára fizetett
    térítés, orvosi és műtéti költségek, rehabilitáció költségei, pszichológusi segítség, magán tanár költségeinek
    fedezete a gyógyulási időre.
  26. Lakástakarékpénztári szerződést a gyermekednek 1 éves korától köthetsz. – HAMIS, nincs életkorhoz kötve,
    újszölöttnek is lehet, amint van adóazonosító jele.
  27. A kockázati életbiztosítások felfoghatók „ember CASCO”-ként is. – IGAZ, hiszen a biztosított (vagy a biztosítottak
    egyikének) halála, betegsége, balesete esetén szolgáltat. Ha a biztosítási idő alatt biztosítási esemény nem
    történt, kifizetés nélkül megszűnik, ugyanúgy mint a CASCO.
  28. Nyugdíjcélú megtakarítás esetén a pénzedhez csak a lejáratkor érvényes nyugdíjkorhatár betöltésekor férsz
    hozzá. – HAMIS, ez a szabály csak a NYESZ és az ÖNYP esetében igaz, a nyugdíjbiztosításoknál a
    szerződéskötéskor érvényes nyugdíjkorhatár a mérvadó, vagyis jelenlege a 65. életév betöltése, akkor is, ha eztközben megemelik.
  29. A bankszámlákhoz kapcsolódó élet- és balesetbiztosítások a korábban fennálló betegségek miatt bekövetkező
    eseményekre is fizetnek, mert csoportos biztosítások. – HAMIS, általában ezek ugyanúgy kizárják az előzmény
    betegségeket. Mindenképpen érdemes elolvasni a szerződési feltételeket, hogy milyen esetekben mentesül a
    biztosító a fizetési kötelezettség alól és mely eseteket zárja ki eleve.
  30. A kriptovaluta (pl. Bitcoin) olyan digitális fizetőeszköz, amely nem függ sem kibocsátóktól, sem hatóságoktól,
    árfolyama pedig szélsőségesen ingadozó. – IGAZ. A hálózat felépítése, az anonimitás és a központi irányítás hiánya megakadályozza bármilyen hatóság számára, hogy a forgalomban levő pénzmennyiséget és tranzakciókat
    kontrollálja vagy befolyásolja, ami lehetetlenné teszi a manipulációt és infláció gerjesztését, valamint a központi
    árszabályozást is.
  31. Az etikus életbiztosítási koncepció bevezetésével olcsóbbá, átláthatóbbá és összehasonlíthatóbbá váltak a
    befektetési egységhez kötött (más néven unit-linked) életbiztosítások. – IGAZ, Az MNB ajánlásban (8/2016.
    (VI.30.) sz.) megfogalmazott elvárások: a termékfeltételek és költségek kialakításakor az etikus piaci magatartás,
    a költségek kialakításával kapcsolatban az arányosság és ésszerűség, a teljes költségmutató (a továbbiakban:
    TKM) mértékénél a tisztességesség, a költségek, TKM értékek bemutatása során az érthetőség,
    összehasonlíthatóság, átláthatóság, az ügyfél tájékoztatása során a teljes körű, korrekt ügyfél tájékoztatás, a
    befektetések kezelése, a kockázatkezelés és állománykezelés során a felelős biztosítói magatartás, az eszközalap
    paletta kialakítása során az egyszerűség.
  32. Az MNB által kivont bankjegyeket még 20 évig átválthatod érvényes címletű bankjegyre. – IGAZ, ezek a kivonás
    időpontjától számított 20 évig még díjmentesen átválthatók az MNB lakossági pénztárában.
  33. Az állami nyugdíjrendszer felosztó-kirovó elven működik. Ez azt jelenti, hogy az éppen aktív dolgozók adó jellegű
    járulékaiból finanszírozzák az éppen nyugdíjas korú lakosság nyugdíját. – IGAZ, munkáltató befizetés 22%
    szociális hozzájárulási adó, munkavállalói befizetés 10% nyugdíjjárulék.
  34. A munkavállaló megbetegedése esetén a táppénz mértéke a bruttó munkabér 60%-a. – HAMIS, évente az első
    15 munkanapra a törvény szerinti esetekben betegszabadság jár 100%-os táppénzzel, utána 60%, kórházi
    tartózkodás esetén 50%, maximum 8.500 Ft / nap.
  35. A kisgyermekednek kötött lakástakarékpénztári szerződést, ha te vagy a szerződő, állami támogatással együtt
    felhasználhatod anyósod lakásának felújítására is. – IGAZ, a törvény lehetőséget ad arra, hogy a Ptk. szerinti
    közeli hozzátartozók ingatlanához lehessen felhasználni anélkül, hogy tulajdonos lennél benne. Ebben az
    esetben nem az az érdekes, ki a szerződő, hanem az, kinek az adószámára érvényesítik a kedvezményt. Te az
    anyósodnak nem vagy közeli hozzátartozója, de a gyermeked igen, hiszen az unokája.

Anagrammák

  1. F S A C L W O H – CashFlow
    2. G O Z R E S K Ó F Ö Z K – Forgóeszköz
    3. M Á K T A T A R A – Kamatráta – MÁTKA ARAT
    4. L I T Ü R V E Z T E – Üzleti terv – VERT IZÜLET
    5. M A K L Á C L I T Á N S R – Államkincstár – CSAK MINT RÁÁLL
    6. V É T T E G Ö S K É L S – Költségvetés
    7. F Ó R I K I V Á D I Z I C E – Diverzifikáció – VÁCI RIZIKÓ FEDI
    8. P A T A M U R E K Ó D I S – Kamatperiódus – ADÓS KERTI PUMA
    9. M U T I F Ő D A – Futamidő – IDŐM TUFA
    10. D Á G S Ó H A Ó T A – Adóhatóság – HASADÓ TÓ ÁG
    11. V É S S E M Z Á Z Ő V K – Számvevőszék – MÉSZ VEVŐ ZSÁK
    12. S I D Ő Z H E Z L E T R É – Hitelszerződés
    13. F A L V A R U T Y Á M A L O – Valutaárfolyam – FURA ÁLOM TAVALY
    14. INAS UTÁN – Annuitás
    15. JELET KÉRNÉ – Jelenérték
    16. ALBÁN MASZK PÉNZ – Bankszámlapénz
    17. HELY TITKÁRA – Hitelkártya
    18. HÁZIG JELE TOLL – Jelzáloghitel
    19. RÉKA ÁSTA LAKK – Lakástakarék
    20. ÓCSAI LIFT ÁRÁN – Inflációs ráta
    21. GYERE NA ÉS DÓ – Nyereségadó
    22. TÍZIG SUNYÍTÁS DOBJ – Nyugdíjbiztosítás
    23. ÁGI DAGASZT KAP OLI – Gazdaságpolitika
    24. MINNI KATA ÁLMOS – Nominális kamat
    25. PSZT ÜZÉR INNI MEGY – Pénzügyminiszter
    26. ALHASI ENYV TERV – Versenyhivatal
    27. BÉKA KÉNY KÖVET TART – Takarékbetétkönyv
    28. LÁVA MÉLY TÖNK – Államkötvény

Licitálós kérdések – 4 válaszos

  1. Mi okozza a deviza hiteleknél a törlesztő részletek emelkedését?
    a. Árfolyamrés
    b. Árfolyam-különbözet
    c. MNB középárfolyam emelkedése
    d. Betéti kamatok emelkedése
    Helyes válasz: b
    Az árfolyamkülönbözet okozza ( = napi árfolyam – folyósítási árfolyam ). Az árfolyamrés = eladási
    árfolyam – vételi árfolyam, ami magának az eredeti tartozásnak az összegét növeli, ha a bank ezzel számol.
  2. Melyik NEM készpénzhelyettesítő eszköz?
    a. Bankjegy
    b. Csekk
    c. Bitcoin
    d. Utalvány
    Helyes válasz: a
    3. Melyik termék NEM tartozik 5%-os ÁFA kulcs alá?
    a. Sűritett tej
    b. Tej
    c. Csirkemell
    d. Tojás
    Helyes válasz: a
    4. Melyik termék tartozik a 18%-os ÁFA körbe?
    a. Tejföl
    b. Ásványvíz
    c. Szalámi
    d. Kristálycukor
    Helyes válasz: a
    5. Melyik állítás NEM igaz a hitelkártyákra?
    a. A vásárlásra felhasznált összeg 45 napon belül kamatmentesen visszafizethető
    b. Használatáért bizonyos feltételekkel jóváírás jár
    c. Előre meghatározott keretösszeget ad
    d. Készpénz felvétele esetén az 45 napon belül kamatmentesen visszafizethető
    Helyes válasz: d
    Az elszámolási időszakra vonatkozó 45 napos kamatmentesség csak a vásárlásokra igaz,
    készpénzfelvétel esetén a felvett összeg az első naptól kamatozik.
  3. Feltehetőleg mikor készítették a világ legrégebbi egységes méretű és súlyú pénzérméit, mely találmánynak
    köszönhető, hogy elterjedt a pénzérmék használata?
    a. i.e 7.század
    b. i.e 2.század
    c. i.sz 3.század
    d. i.sz 5.század
    Helyes válasz: a
    A kis-ázsiai Lüdia területén öntötték. A legrégibb fennmaradt pénzérmék Kroiszosz (régiesen
    „Krőzus”) lüdiai király idejéből származnak.
    A lüdiai pénzérmék egységes mérete és súlya, valamint az állami garanciavállalás gyakorlatilag azonnal kiváltott
    minden addigi, meglehetősen változatos pénzformát (gyöngyöt, kagylót, bronzöntvényt, aranyrögöt stb.)
    A lüdiai találmányt hamar átvették a görögök is. A görögöktől i. e. 269-ben a rómaiak is átvették a pénz
    használatát, majd a Római Birodalom hódításai révén egész Európában meghonosították. A pénzérme jelentette
    több mint két évezreden keresztül a pénzt.
  4. Melyik volt a pénz történetében a legsúlyosabb pénznem?
    a. Só
    b. Arany
    c. Kőkorong
    d. Bálna-fog
    Helyes válasz: c– a legsúlyosabb pénznem a csendes-óceáni Yap szigetén egészen a második világháború
    kitöréséig használatos kőkorong volt. A legtöbb kőkorong átmérője nem volt több harminc centiméternél, de
    akadt három és fél méteres is, ezt póznán vitték, amikor a tulajdonos vásárolni akart valamit. …
  5. Ahhoz, hogy valami betöltse a pénz szerepét, bizonyos tulajdonságokkal kell rendelkeznie. Melyik tulajdonság
    NEM lehet ilyen?
    a. Oszthatóság
    b. Sokféleség
    c. Hordozhatóság
    d. Ritkaság
    Helyes válasz: b– fontos a homogenitás, vagyis minden pénzegységnek egységesnek és minden tekintetben
    azonosnak kell lennie más azonos értékű pénzegységgel
    9. Hány tonna aranyat értékesített 1976 – 1980 között a Nemzetközi Valutaalap a készleteiből azzal a céllal, hogy
    letörje az arany árát?
    a. 1.600 tonna
    b. 500 tonna
    c. 1.200 tonna
    d. 2.000 tonna
    Helyes válasz: a
    Az árak azonban nem hogy nem csökkentek, hanem az ötszörösükre növekedtek az értékesítési
    periódus végére. 1980. január 21-én az arany ára elérte az unciánkénti 850 dollárt. Az emelkedés rendkívül gyors
    iramban és nagyon rövid időn belül következett be. Két hónappal korábban még 400 dollár alatt járt az árfolyam, egy évvel azelőtt pedig csak 230 dollárnál. Az események hátterében egy elhúzódó olajválság, a globális infláció
    megugrása, az amerikai-iráni konfliktus és a teheráni túszdráma, valamint a szovjetek bevonulása Afganisztánba
    állt. Ezt követően azonban az árfolyam rövid idő alatt összeomlott.
  6. Melyik állítás NEM igaz a mai világ pénzrendszereinek pénzére?
    a. Vásárlóértéke van
    b. Belső értékkel rendelkezik
    c. Forgalmi eszköz
    d. Felhalmozási eszköz
    Helyes válasz: b– belső érték nélküli pénz. Ez azt jelenti, hogy pénzként funkcionáló bankjegyek és érmék
    önmagukban nem képviselnek akkora értéket, mint amennyi rájuk van nyomtatva. A mai pénz attól lesz értékes,
    hogy mindenkinek kötelező elfogadni – ezt törvény írja elő.
  7. Hova kell fordulnod először, ha valamely pénzügyi szolgáltatóval kapcsolatban panaszt szeretnél tenni?
    a. Az érintett pénzügyi szolgáltató
    b. Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság
    c. Pénzügyi Békéltető Testület
    d. MNB
    Helyes válasz: a
    Először magához a szolgáltatóhoz kell fordulni. Ha ez eredménytelen, vagyis a bank nem válaszolt, nem
    megfelelő választ adott vagy nem sikerült megegyezni, akkor jöhet az MNB-nél kezdeményezett
    fogyasztóvédelmi eljárás, a PBT, vagy polgári peres eljárást is indíthatunk.
    https://www.mnb.hu/fogyasztovedelem/penzugyi-panasz#mit- tegyunk-ha- penzugyi-panaszunk- van
  8. Mikor szüntették meg a dollár aranyhoz rögzített árfolyamát?
    a. 1957
    b. 1962
    c. 1971
    d. 1975
    Helyes válasz: c
    1971. augusztus 15-én Nixon elnök megszüntette a dollár aranyhoz rögzített árfolyamát. Ezzel véget ért az 1944-
    es Bretton Woods-i konferencia után létrehozott világgazdasági rendszer, amelynek lényege az volt, hogy
    szabályozta a világ legerősebb ipari hatalmainak kereskedelmi és pénzügyi kapcsolatait.
  9. Mi NEM igaz az EBKM-re?
    a. Számításánál csak a ténylegesen kifizethető összeget veszik figyelembe
    b. Éves szinten %-ban határozza meg a betétek hozamát
    c. Egységes módszerrel számított kamatláb
    d. Tartalmazza a pénz elhelyezésének vagy felvételének költségét
    Helyes válasz: d
    Egyesített Betéti Kamatláb Mutató, mely egy egységes módszerrel számított kamatláb és számításánál
    csak a ténylegesen kifizethető összeg vehető figyelembe, de nem tartalmazza a pénz elhelyezésének vagy
    felvételének költségét. Az EBKM egy mérőszám, amely éves szinten %-ban határozza meg a betétek valódi hozamát/kamatát, így az EBKM-érték alapján könnyebben dönthet mindenki arról, hogy melyik ajánlat a
    legkedvezőbb. Számítási módszerét a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről
    szóló 82/2010. (III. 25.) Kormány rendelet 1–3. melléklete határozza meg.
  10. Mi NEM igaz a THM-re?
    a. A hitelköltség %-os kifejezése
    b. Tartalmazza a hitelhez előírt biztosítások díját
    c. Egységes módszerrel számított mutatószám
    d. Célja a hitelek összehasonlíthatósága
    Helyes válasz: b
    Teljes Hiteldíj Mutató, amely egy egységes, %-ban kifejezett, minden hitelező által kötelezően használt
    mutató- szám, lényegében a hitelköltség %-os kifejezése. Célja a hitelek összehasonlíthatósága, valamint az,
    hogy egyértelmű legyen az adós számára, hogy egy év alatt a kölcsönkért pénzen felül mekkora összeget kell
    visszafizetnie. A THM tartalmazza a kamatot, a hitelhez kapcsolódó díjakat, jutalékokat, költségeket és adókat.
    Ma már az adósok védelme és korrekt tájékoztatása érdekében a bankokat törvény is kötelezi a THM pontos
    meghatározására és feltüntetésére. A hitelfelvételhez kapcsolódóan még további költségek is felmerülhetnek,
    amelyeket a THM nem tartalmaz (pl. közjegyzői díj, tulajdoni lap, biztosítások, kamatkockázat,
    árfolyamkockázat)
  11. Mi NEM igaz a lízingre?
    a. Két alapvető típusa az operatív és a pénzügyi lízing
    b. Meghatározott időtartamra szól
    c. A lízingbe vevő lízingdíjat fizet a használatért
    d. A futamidő alatt a lízingelt tárgy átkerül a lízingbe vevő tulajdonába
    Helyes válasz: d
    Valamilyen eszköz hosszú lejáratú bérbevétele. A meghatározott futamidejű bérlet során a bérelt tárgy
    a futamidő végén a bérlő tulajdonába kerülhet.
    A lízing három elemből áll össze: bérbeadás, adásvétel és hitelezés. Attól függően, hogy melyik elem a
    hangsúlyosabb, beszélhetünk az egyes lízingtípusokról – pl. operatív lízing, pénzügyi lízing. Az egyes típusok
    közötti választás a lízingbe vevő üzleti céljaitól függ. A lízingbe adó a lízingtárgyat (lakás, gépjármű, gyártósor) díj
    fizetése ellenében meghatározott időtartamra a lízingbe vevő használatába adja. A lízing fontos jellemzője, hogy
    ez utóbbi nem szerzi meg a lízingelt tárgy tulajdonjogát, azaz csak használhatja.
  12. Melyik állítás NEM igaz arra, hogy a biztosítási szerződés megkötésére tett ajánlat elfogadása előtt a biztosító
    kockázatelbírálást végez?
    a. A biztosító dönt arról, hogy milyen feltételekkel hajlandó a biztosítási szerződést megkötni.
    b. Ha egy kockázatot a biztosító túl magasnak ítél, akkor azt vagy kizárja vagy magasabb díjat számít fel
    érte.
    c. A kockázatelbírálás célja az átlagos kockázatú ügyfelek megtalálása.
    d. Az ügyfél által tett ajánlatot a biztosító el is utasíthatja.
    Helyes válasz: d
    A kockázatelbírálás célja Az átlagtól eltérő kockázattal rendelkező ügyfelek kiszűrése, a valós kockázat
    nagyságának megállapítása. Eredménye lehet elfogadás, díjemelés, kizárás vagy elutasítás.
  13. Mit jelent: „ketyeg a nyugdíjbomba”? Melyik állítás NEM igaz?
    a. A felosztó-kirovó rendszer fenntarthatóságára veszélyt jelent az öregedő társadalom.
    b. A járulékfizetők számának csökkenése egyre alacsonyabb nyugdíj jellegű kifizetést tesz majd lehetővé.
    c. Az eltartottsági ráta emelkedése szükségszerűen magával hozza a nyugdíjak csökkentését.
    d. Az születésszám növelése megoldja ezt a problémát.
    Helyes válasz: d
    A jelenlegi nyugdíjrendszert felosztó-kirovó rendszernek hívják, amelynek fontos sajátossága, hogy a
    nyugdíjak összege attól is függ, hogy mekkora a fizetésért dolgozó emberek és a nyugdíjasok aránya. Ugyanis a
    jelenlegi nyugdíjasok számára a mostani munkavállalóktól levont összegekből (nyugdíjjárulék) fizeti az állam a
    nyugdíjakat, a jövő nyugdíjasai pedig az akkori dolgozók fizetéséből levont összegeket kapják majd meg. Az
    öregedő társadalmakban, mint hazánké is, a csökkenő járulékfizető réteg és az egyre szélesedő időskorú réteg
    miatt az állam idővel nem lesz képes a megfelelő mértékű nyugdíjak kifizetésére. Amikor ez bekövetkezik,
    azoknak a megélhetése, akik nem gondoskodtak maguknak megfelelő nyugdíjkiegészítésről, veszélybe kerül.
    Amennyiben valóban sikerül drasztikusan emelni a születések számát, az csak 20-25 év múlva segíthet a
    megoldásban, hiszen akkorra lesznek járulékfizetők. Ez is csak abban az esetben, ha visszaszorítják a
    kivándorlást. A nyugdíj-bomba azonban 15-20éven belül robban…
  14. Melyik állítás NEM igaz a valutára és a devizára?
    a. Az idegen pénznemben nyilvántartott bankszámlánkon levő pénz is valuta.
    b. A valuta valamely ország érme vagy papírpénze egy másik ország fizetési forgalmában.
    c. A deviza pénzhelyettesítő eszköz.
    d. Deviza lehet pl. külföldi pénznemre szóló utazási csekk, folyószámla-követelés, bankbetét, átutalás,
    értékpapír.
    Helyes válasz: a
    Az egyes országok készpénz formájú fizetőeszközét, azaz érme- és papírpénzét valutának nevezzük.
    Vagyis a valuta valamely ország (országcsoport) törvényes fizetési eszköze egy más ország fizetési forgalmában,
    annak fizikai megjelenési formájában. Pl. Magyarországon 1 € pénzérme vagy 1 $-os bankjegy. A nemzetközi fizetések zöme számlákon történő átutalásokon, vagyis számlapénz formájában zajlik. A számlapénz ilyen esetben külföldi valutára szóló követelés, amit devizának nevezünk. Vagyis a deviza pénzhelyettesítő eszköz. Pl. utazási csekk, váltó, hitellevél, folyószámla-követelés, bankbetét, utalvány, átutalás, értékpapír.
  15. Melyik állítás NEM igaz a foglalóra és az előlegre?
    a. A vevő, ha miatta nem valósul meg az üzlet, elveszíti z előleget.
    b. Ha mindkét fél felelős az ügylet meghiúsulásáért, akkor a foglaló visszajár.
    c. Az előleg duplán jár vissza, ha a vevő nem tehet az üzlet meghiúsulásáról.
    d. Az eladó kétszeresen köteles visszafizetni a foglalót, ha miatta nem jött létre az üzlet.
    Helyes válasz: c
    Az adásvételi szerződés meghiúsulása esetén, a meghiúsulásért felelős fél az általa adott foglalót
    elveszíti (vevő, bérlő), a kapott foglalót pedig kétszeresen köteles visszafizetni (eladó, bérbeadó). Ha a szerződés
    teljesítése olyan okból hiúsul meg, amelyért egyikük sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár.  Ha
    egyikük sem felelős (vismajor) vagy egyformán felelősek, akkor a foglaló szimplán visszajár. Az előleg és a foglaló között lényeges különbség, hogy az előleg mindenképpen visszajár, ha a szerződés nem teljesül, függetlenül attól, hogy a meghiúsulásért ki a felelős. Amennyiben a szerződésből nem derül ki, hogy az átadott összeg foglaló volt, akkor az előlegnek minősül.

Párbaj kérdések

  1. Sorold fel a jelenleg forgalomban levő állampapírokat!
    a. Bónusz Magyar Államkötvény 3 éves
    b. Bónusz Magyar Államkötvény 5 éves
    c. Prémium Magyar Államkötvény
    d. Prémium Euró Magyar Államkötvény
    e. Kétéves Állampapír
    f. Babakötvény
    g. Kincstári Takarékjegy
    h. Kincstári Takarékjegy II.
    i. Kincstári Takarékjegy Plusz
    j. Kamatozó Kincstárjegy
    k. Féléves Kincstárjegy
  2. Sorolj fel biztosítási fajtákat!
    a. Kockázati életbiztosítás
    b. Elérési biztosítás (a biztosított esemény: egy időpont elérése vagy egy esemény bekövetkezése)
    c. Nyugdíjbiztosítás
    d. Vegyes életbiztosítás (kockázati és elérési biztosítás kombinációja)
    e. Járadék biztosítás
    f. Egészségbiztosítás
    g. Balesetbiztosítás
    h. Felelősségbiztosítás (termék, munkaadói, bérlői, bérbeadói, vezető tisztségviselők)
    i. Gépjármű-biztosítás (kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás)
    j. Casco biztosítás
    k. Egyéb jármű biztosítások (kishajó, légijármű, vízijármű, kerékpár)
    l. Lakásbiztosítás
    m. Építés-szerelés biztosítás
    n. Társasházbiztosítás
    o. Utasbiztosítás
    p. Mezőgazdasági biztosítás (állatbiztosítások, növénybiztosítások)
    q. Assistance biztosítások
    r. Ipari vagyon-, technikai biztosítás, árukár
    s. Szakmai felelősségbiztosítás
    t. Szállítmánybiztosítás
    u. Egyéb vagyonbiztosítás (pl. garancia biztosítások, kezesi biztosítások, jogvédelem biztosítások,
    környezetszennyezési, pénzügyi, krízis)
  3. Milyen adókat fizethetünk az államnak magánszemélyként és vállalkozóként?
    a. Fogyasztási típusú adók
    i. ÁFA
    ii. Jövedéki adó
    b. Helyi adók
    i. Gépjármű adó („súlyadó”)
    ii. Helyi iparűzési adó
    iii. Idegenforgalmi adó
    iv. Vagyoni típusú adók
  4. Építményadó
    2. Telekadó
    3. Luxusadó
    v. Kommunális jellegű adók
    1. Talajterhelési díj
    2. Magánszemélyek kommunális adója
    3. Vállalkozások kommunális adója
  5. Jövedelemszerzéshez köthető adók
    i. Társasági nyereségadó, EVA, KIVA, KATA
    ii. Személyi jövedelemadó
    iii. Szociális hozzájárulási adó
    d. Vagyonszerzési illeték
  6. Sorold fel milyen tevékenységeket végeznek a kereskedelmi bankok!
    a. Hitelügyletek
    i. Hitelnyújtás
    ii. Betételhelyezés (más bankoknál)
    iii. Kötvényvásárlás
    b. Betétügyletek
    i. Betétgyűjtés
    ii. hitelfelvétel (más bankoktól)
    iii. saját értékpapír kibocsátása
    c. Fizetési forgalom lebonyolítása
    i. Számlavezetés
    ii. készpénz- és számlapénzforgalom
    iii. átutalások, beszedési megbízások
    iv. bankkártyaügyletek
    d. Egyéb bankszolgáltatások
    i. pénzügyi tanácsadás
    ii. pénzváltás (valuta, deviza)
    iii. értékpapírügyletek
    iv. lízing
    v. biztosítás
    vi. lakástakarék-pénztár
    vii. egyéb
  7. Sorold fel a G20 országokat!
    a. Argentína
    b. Ausztrália
    c. Brazília
    d. Kanada
    e. Kína
    f. Franciaország
    g. Németország
    h. India
    i. Indonézia
    j. Olaszország
    k. Japán
    l. Mexikó
    m. Oroszország
    n. Szaúd-Arábia
    o. Dél-Afrikai Köztársaság
    p. Dél-Korea
    q. Törökország
    r. Egyesült Királyság
    s. USA
    t. Európai Unió
  8. Sorold fel az Európai Unió azon országait, ahol az EURO a hivatalos pénznem!
    a. Ausztria
    b. Belgium
    c. Ciprus
    d. Észtország
    e. Finnország
    f. Franciaország
    g. Görögország
    h. Hollandia
    i. Írország
    j. Lettország
    k. Litvánia
    l. Luxemburg
    m. Málta
    n. Németország
    o. Olaszország
    p. Portugália
    q. Spanyolország
    r. Szlovákia
    s. Szlovénia
  9. Sorolj fel különböző hitelfajtákat!
    a. Személyi kölcsön
    b. Folyószámlahitel
    c. Jelzáloghitel (lakáscélú és szabadfelhasználású)
    d. Lombard hitel
    e. Biankó hitel
    f. Kezesi hitel
    g. Váltóleszámítolási hitel
    h. Faktoring
    i. Forfetírozás
    j. Cessziós hitel
    k. Reálhitel
    l. Kauciós hitel (bankgarancia nyújtás)
    m. Áruvásárlási hitelek
    n. Betétőrző hitel
    o. Akkreditív
    p. Támogatott hitelek
    q. Hitelkártya
    r. Gépjármű hitel
    s. Záloghitel
    t. Diákhitel
    u. Forgóeszköz hitel
    v. Beruházási hitel
    w. Export hitel
    x. Széchenyi-kártya
    y. Kötvénykölcsön (biztosításoknál)
    z. Tagi kölcsön (Önkéntes Nyugdíjpénztáraknál)
    aa. Munkáltatói kölcsön
    bb. Devizahitel
  10. Sorolj fel készpénzhelyettesítő eszközöket!
    a. Bankkártya (betéti kártya)
    b. Hitelkártya
    c. Elektronikus fizetési kártya
    d. Pontgyűjtő kártyák levásárlással
    e. Utalványok (papír alapú és elektronikus)
    i. Erzsébet-utalvány
    ii. Ajándék utalvány
    iii. Étkezési utalvány
    iv. Vásárlási utalvány
    v. Posta Paletta
    vi. Sodexo, stb.
    f. Fizetési csekk
    g. Elszámolási csekk
    h. Váltó (saját vagy idegen)
    i. SZÉP-kártya
    j. Utazási csekk
    k. Elektronikus pénz
    l. Bankszámlapénz
    m. Kriptovaluta
    n. Bankbetét
  11. Sorolj fel tőzsde indexeket!
    a. BUX
    b. DAX (Frankfurt)
    c. S&P 500 (USA)
    d. DOW JONES (USA)
    e. NASDAQ (USA)
    f. FTSE (London)
    g. ATX (Bécs)
    h. CAC40 (Párizs)
    i. RTS (Moszkva)
    j. PX50 (Prága)
    k. SHC (SHANGHAI)
    l. NIKEII (Tokyo)
    m. MERVAL (Buenos Aires)
    n. WIG20 (Lengyel)
    o. HANG SENG (Kína)
    p. BOVESPA (Brazilia)
  12. Sorold fel a világ 20 legnagyobb kőolajtermelő országát!
    a. Oroszország
    b. Szaúd-Arábia
    c. USA
    d. Irán
    e. Kína
    f. Kanada
    g. Egyesült Arab Emírségek
    h. Mexikó
    i. Irak
    j. Kuvait
    k. Brazília
    l. Nigéria
    m. Venezuela
    n. Norvégia
    o. Algéria
    p. Angola
    q. Kazahsztán
    r. Katar
    s. Egyesült Királyság
    t. Azerbajdzsán
  13. Az alapkárokon felül (tűz- és elemi károk) milyen eseményekre fizethet egy lakásbiztosítás?
    i. Tűz- és elemi károk
    1. Robbanás
    2. Villámcsapás és annak másodlagos hatása
    3. Vihar
    4. Felhőszakadás
    5. Árvíz
    6. Hónyomás
    7. Jégverés
    8. Földrengés
    9. Földcsuszamlás
    10. Kő- és földomlás
    11. Ismeretlen építmény és üreg beomlása
    12. Idegen jármű ütközése
    13. Idegen tárgy rádőlése
    b. Betöréses lopás
    c. Rablás
    d. Rongálás, vandalizmus, graffiti
    e. Üvegkár, különleges üvegek kára
    f. Vezetékes vízkár
    g. Dugulás
    h. Ingatlantulajdonosi minőségben okozott kár
    i. Magánszemélyek felelősségi kára
    j. Háziállattartói felelősség
    k. Ebtartói felelősség
    l. Idegen háztartási ingóságok kára
    m. Magával vitt ingóságok kára
    n. Fagyasztott élelmiszerek megromlása
    o. Beázás és beázás nyitva hagyott nyílászárón
    p. Kulcs, bankkártya vagy személyi okmányok elvesztése
    q. Füst és korom szennyeződés
    r. Elfolyt víz térítése
    s. Szabadban tárolt vagyontárgyak kára
    t. Sportfelszerelés kára
    u. Besurranás, jóhiszemű beengedés miatti károk
    v. Napkollektorok kára
    w. Kerti növényzet biztosítása
    x. Síremlék biztosítása (elemi kár, vandalizmus, lopás, felelősségi károk)
    y. Kisállatok biztosítása (baleset vagy betegség miatti kezelési költségek)
    z. Garázsban tárolt gépjárművek biztosítása
    aa. Adatmentés
    bb. Balesetbiztosítások
    cc. Kockázati életbiztosítás
    dd. Egészségbiztosítás
    ee. Felújítás, építés alatti károk
    ff. Kórházi lopás
    gg. Jogvédelem
    hh. Nyaralási időjárás biztosítás
    ii. „okos” eszközök kárai
    jj. Iskolai lopás
    kk. Kerékpár CASCO
    ll. Zárcsere
  14. Milyen célokra használható fel a lakástakarékpénztári megtakarítás? Sorolj fel példákat!
    a. Vásárlás, építés, csere – lakótelek, lakás, családi ház
    b. Nyugdíjasházban élethosszig szóló bérleti vagy lakáshasználati jog vásárlása
    c. Ingatlan felújítása, korszerűsítése, helyreállítása
    i. Festés, mázolás
    ii. Szigetelés
    iii. Beépíthető gépek vásárlása
    iv. Beépíthető bútorokhoz
    v. Galéria elkészítése
    vi. Biztonsági zárak, riasztók
    vii. Nyílászáró csere
    viii. Napkollektor
    ix. Padlózat felújítása
    x. Bővítés (+1 szoba, tetőtér, garázs)
    xi. Tető javítás
    xii. Kerítés
    xiii. Beépített redőny
    xiv. Kertépítés
    xv. Terasz
    xvi. Kútfúrás
    xvii. Öntöző rendszer
    xviii. Épített medence, szauna
    xix. Kábeltelevízió, internetelérés kiépítése
    xx. Szaniterek (fürdőszoba, wc)
    xxi. Klímaberendezés
    d. Közművek, kommunális létesítmények megvalósítása, felújítása
    i. Áram-, gáz-, vízvezeték kiépítése
    ii. Csatornázás
    iii. Járda
    iv. Szilárd út
    v. Központi fűtés
    e. Társasházi közös tulajdonban levő részek felújítása, korszerűsítése
    f. Lakáscélú kölcsönök, pénzügyi lízing betörlesztése és kiváltása (banki, munkáltatói, önkormányzati)
    g. NOK törlesztés
    h. Lakáshitelbe önerőként
  15. Milyen szolgáltatásokat nyújthat számodra egy magán egészségbiztosítás?
    a. Egészségügyi tanácsadás (orvosi call center)
    b. Második orvosi szakvélemény (hazai és nemzetközi is)
    c. Járóbeteg szakellátás
    i. Belgyógyászat
    ii. Gyermekgyógyászat
    iii. Fül-, orr-, gégészet
    iv. Szemészet
    v. Nőgyógyászat
    vi. Urológia
    vii. Radiológia
    viii. Kardiológia
    ix. Allergológia
    x. Reumatológia
    xi. Ortopédia
    xii. Bőrgyógyászat
    xiii. Neurológia
    xiv. Gasztroenterológia
    xv. Dietetika
    xvi. Stb.
    d. Házivizit
    e. Laborvizsgálatok (vér-, vizelet-, székletvizsg., immunológia, hormon, HIv, genetika, daganat, mérgezés, stb.)
    f. Diagnosztikai vizsgálatok (röntgen, ultrahang, EKG, hallás, mammográfia, allergia, csontsűrűség, látás, légzésfunkció, stb.)
    g. Fejlett diagnosztikai vizsgálatok (MRI, CT, PET-CT, Cardio-CT, EEG, ENG, stb.)
    h. Egynapos sebészet
    i. Szűrővizsgálatok
    j. Műtéti költségek, műtéti térítés
    k. Kórházi költségek
    l. Betegszállítás
    m. Gyógyászati segédeszközök
    n. Kapcsolódó utazási költségek térítése
    o. Otthonápolás
    p. Ápolás miatti időre magán tanár
    q. Pszichológusi segítség
    r. VIP kórházi ellátás
    s. Ambuláns műtétek
    t. Terhesgondozás
    u. Külföldi gyógykezelés megszervezése és/vagy finanszírozása
    v. Külföldi egészségügyi segítségnyújtás és biztosítás
    w. Gyógytorna
    x. Kritikus betegségekre összegbiztosítás
    y. Kórházi napi térítés
    4. Milyen események, szolgáltatások esetén nyújthat segítséget az utasbiztosítás?
    a. Orvosi és mentési költségek
    i. mentőhelikopteres mentés
    ii. hegyi- és vizimentés, keresés
    iii. mentőautóval történő szállítás
    iv. sürgősségi fogászati ellátás
    v. kórházi napi térítés
    b. Hazaszállítás megszervezése, a felmerült többletköltségek térítése
    c. Egészségügyi segítségnyújtás magyar nyelven
    d. Holttest hazaszállításának megszervezése, a felmerült költségek térítése
    e. Hazautazás időpontjának változása betegség vagy baleset miatti szállásköltség térítése
    f. Utastárs szállásköltségének térítése a Biztosított kórházi tartózkodása alatt
    g. Beteglátogatás közlekedési és szállásköltsége
    h. Gyermek hazaszállítása
    i. Idő előtti hazautazás otthoni hozzátartozó betegsége vagy halála miatt
    j. Tolmácsszolgálat betegség, baleset vagy gépjármű meghibásodása esetén
    k. Pénzsegély-közvetítés
    l. Információ útiokmány elvesztése esetén
    m. Otthon-védelem váratlan hazautazásra vonatkozó szolgáltatás
    n. Telefonos orvosi tanácsadás magyar nyelven
    o. Információ autómentő-cégről
    p. Sofőr küldés a Biztosított betegsége vagy balesete esetén
    q. Baleseti eredetű halál
    r. Baleseti eredetű maradandó egészségkárosodás
    s. Baleseti kórházi napi térítés
    t. Útipoggyászra és útiokmányra vonatkozó térítés
    i. Poggyászkár
    ii. Poggyász késés
    iii. Strandfelszerelés eltulajdonítása
    iv. útiokmányok pótlása
    v. bankkártya-pótlás költségei
    vi. mobiltelefonra és hordozható számítógépekre vonatkozó szolgáltatás
    u. Air Assistance – légipoggyász-károkra és járatkésésre vonatkozó szolgáltatás
    v. Felelősségbiztosítás és jogvédelem
    w. Szállodai- és kemping-felelősségbiztosítás
    x. Személygépkocsi és motorkerékpár helyszíni szükségjavítása, szervízbe szállítása, hazaszállítása
    y. Szállásköltség térítése a javítási idő alatt
    z. Téli, nyári és extrém sportok miatti események
  16. Egy üzleti terv akkor jó, ha igényes, reális és szakszerű, teljeskörű és tényekkel alátámasztott. Mi mindent
    tartalmazhat egy Üzleti Terv?
    a. A vállalkozás bemutatása és jellemzése
    i. A vállalkozás neve
    ii. Elérhetőségek
    iii. Fontosabb gazdálkodási adatok
    iv. Vezető tisztségviselők
    b. A termék vagy a szolgáltatás leírása
    c. megvalósíthatósági tanulmány
    d. vezetői összefoglaló
    e. kockázatelemzés
    f. Működési terv
    g. Értékesítési terv
    h. Piaci információk
    i. Helyzetelemzés
    ii. SWOT analízis
    iii. Piackutatás
    iv. Konkurenciaelemzés
    i. Marketingterv
    i. Célcsoportok
    ii. Üzenetek
    iii. Csatornák
    j. Pénzügyi terv
    i. Bevételek
    ii. Kiadások
    iii. Finanszírozási terv
    iv. Cash flow terv
    k. mellékletek
  17. Sorolj fel olyan lehetőségeket, melyekből passzív jövedelmed származhat!
    a. Ingatlan bérbeadása
    b. Rövidtávú szobakiadás
    c. Pénzügyi befektetések hozamai
    d. Zeneszámok, filmek után járó jogdíjak
    e. Saját fényképek után járó jogdíjak
    f. Szabadalomért járó jogdíjak
    g. Saját vállalkozás, amit az alkalmazottak működtetnek
    h. Tőzsdei kereskedés
    i. Osztalék jövedelemapplikációk készítése és eladása
    j. MLM hálózatépítés
    k. Blogolás – affiliate marketing
    l. E-book kiadás
    m. Online videó-tanfolyam
    n. Reklámok az oldaladon
    o. Webáruház
    p. YouTube tartalom – vlogger
    q. Saját autó lízingeltetése
    r. Közvetítői jutalék
    s. „üzleti angyal” – befektetés start-up cégekbe

Tippelős kérdések

  1. Egy átlagos magyar család 2016-ban a kézhez kapott bevételeinek hány %-át költötte lakhatási költségekre?
    22,1%
  2. Dohányoznak a szüleid vagy csak naponta megveszitek a sört, üdítőt, csokit, gumicukrot, stb.? Ha ezekre napi
    1.000,- Ft-ot számolunk, 10 év alatt mekkora összeg állna rendelkezésedre, ha ezeket az élvezeteket a felére
    csökkentenétek s az így megspórolt pénzt megtakarításba tennétek (feltételezzük, hogy 10 évig ezt az összeget
    takarítjátok meg havonta és évi 5% kamatot / hozamot kaptok rá)?
    Több, mint 2.000.000 Ft
    A felére csökkentett „élvezet” rendszeresen havi 15.000 Ft megtakarítását teszi lehetővé, ami 10 év múlva a feltételezett 5%-os éves
    kamattal / hozammal 2.264.000,- Ft-ot jelent Nektek, mint rendelkezésedre álló megtakarítás.
    Év Alap díj Össz. Bef. Árfolyam Bef.Érték
    1 180 000 180 000 1,00000 180 000
    2 180 000 360 000 1,05000 369 000
    3 180 000 540 000 1,10250 567 450
    4 180 000 720 000 1,15763 775 823
    5 180 000 900 000 1,21551 994 614
    6 180 000 1 080 000 1,27628 1 224 344
    7 180 000 1 260 000 1,34010 1 465 562
    8 180 000 1 440 000 1,40710 1 718 840
    9 180 000 1 620 000 1,47746 1 984 782
    10 180 000 1 800 000 1,55133 2 264 021
  3. A KSH előrejelzése szerint mennyi lesz Magyarország lakosainak száma 2060-ban, ha nem áll meg a népesség
    fogyásának tendenciája?
    7.902.861 fő
    (forrás: https://www.ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html)
  4. Mennyivel növekedett %-osan a GDP 2017. II. n.évben az előző év azonos időszakához képest?
    3,2%
    (forrás: https://www.ksh.hu/tovabbi_fontosabb_adatok)
  5. Az öregedő társadalom komoly gazdasági problémát jelent az európai országokban. Magyarországon
    2017.01.01-jén 100 gyermekkorúra hány időskorú (65 éves vagy idősebb) jutott?
    129 fő
    (forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mo/mo2016.pdf)
  6. 2016-ban Magyarországon a 15-24 éves korosztály hány %-a volt az, aki nem tanult, de nem is dolgozott?
    11%
    (forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mo/mo2016.pdf)
  7. A családokban jellemzően mindkét szülő dolgozik, ezért nagy szükség van arra, hogy a férfiak is kivegyék a
    részüket a házimunkából. EU felmérések szerint a dán férfiak járnak az élen ebben, akik naponta 186 percet
    töltenek ők házimunkával. Vajon a magyar férfiak mennyi időt szánnak erre?
    127 perc
    (forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mo/mo2016.pdf)
  8. 2017. augusztusában mennyi volt az ára átlagosan 1 kg kristálycukornak?
    274 Ft
    (forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf005j.html?down=700)
  9. 2017. augusztusában mennyi volt az ára átlagosan 1 l 95-ös ólommentes benzinnek?
    343 Ft
    (forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf005j.html?down=700)
  10. 2017. augusztusában mennyit kellett átlagosan fizetned a taxival megtett útért km-enként?
    273 Ft
    (forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf005j.html?down=700)
  11. 2017. augusztusában mennyibe került átlagosan Magyarországon 1 m3 víz csatornadíjjal együtt?
    296 Ft vízdíj + 364 Ft csatornadíj = 660 Ft
    (forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf005j.html?down=700)
  12. 2017. augusztusában mennyi volt az ára átlagosan a 1,5 l-es szénsavas ásványvíznek?
    102 Ft
    (forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf005j.html?down=700
  13. Statisztikai adatok szerint ma Magyarországon az a nő, aki eléri a 65 éves életkort, átlagosan hány évet fog
    nyugdíjban eltölteni?
    18,2 év
    (forrás: http://ec.europa.eu/eurostat/tgm/refreshTableAction.do;jsessionid=O0lZU526A7_AqEs-sXgwrhC9kV25SULCn21s2drRd45p-
    MQalWfh!-800505858?tab=table&plugin=1&pcode=tsdph220&language=en)
  14. A kiadásaink nagy részét teszik ki az alapvető kiadások (lakhatás és alapszükségletek). Ennek része az is, hogy
    eszünk és iszunk. Szerintetek egy átlagos magyar család mennyit költ havonta élelmiszerre és alkoholmentes
    italokra fejenként?
    20.400 Ft / hó / fő
    (forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_zhc021d.html)
  15. Tippeld meg, hogy a 4,2 millió magyar háztartásból hányban van gyermek?
    1.220.000 Háztartás (29%)
    (forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mo/mo2016.pdf)
  16. Tippeld meg, mennyivel gyűjthetsz össze többet 65 éves korodra nyugdíjbiztosítással, ha 25 éves korodban
    kezded el havi 10.000 Ft-tal megtakarítani, mintha 1évvel később vágsz bele? Feltételezzük: éves 6%-os hozamot
    hoz a pénzed, adóvisszatérítésed van és évente 3% -kal növeled a díjat. Mennyit pénzt jelent az 1 évnyi
    halasztás? 25 évesen kezdve kb. 21 millió Ft lesz, 30 évesen kezdve kb. 19,7 millió Ft lesz, vagyis kb. 1,3 millió Ft-tal lesz kevesebb az 1 év miatt
    (forrás: http://nyugdijmaskeppen.hu/nyugdij-elotakarekossag- kalkulator/)
  17. Hány kg sertéscombot tudnál megvenni egy napi országos átlagkeresetből, ha 2017. augusztusában ennek
    átlagára 1.250 Ft / kg volt?
    5,4 kg = a napi átlagkereset 202.403 / 30 = 6.747 Ft, ez osztva a sertéscomb árával / 1.250
    (forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf005j.html
    http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli018d.html?down=1500
  18. 2017. január – augusztusa között az élelmiszerek esetében mekkora volt a fogyasztói árindex változása 2016
    azonos időszakához képest?
    102,5%
    (forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qsf001.html)
  19. Egy átlagos magyar család mennyit költ el egy gyermek felnevelésére, annak 18 éves koráig?
    Kb. 14 millió Ft
    Forrás: https://www.penzcentrum.hu/karrier/durva_annyiba_kerul_ma_egy_gyerek_mint_pesten_egy_lakas.1053945.html
  20. 2017. I. félévében mekkora volt a havi nettó átlagkereset Budapesten?
    246.361 Ft
    (forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli030b.html?back=/stadat_ker
  21. Várhatóan hány évig fog élni egy 2014-ben született átlagos európai?
    80,9 év
    (forrás: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-
    explained/index.php/Population_statistics_at_regional_level/hu#V.C3.A1rhat.C3.B3_.C3.A9lettartam)
  22. 2017. I. félévében mekkora volt a havi bruttó átlagkereset Magyarországon?
    290.323 Ft
    (forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli029b.html?back=/stadat_ker
  23. 2017. júliusában mennyi volt a bejegyzett társas vállalkozások száma Magyarországon?
    531.227 db
    (forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qvd018a.html
  24. 2017. II. negyedévében pénzügyi eszközeik mekkora részét tartották a magyar háztartások készpénzben?
    4.028,8 / 45.963,5 = 8,77%
    (forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse008c.html
  25. 2017. II. negyedévében a magyar háztartások összes kötelezettségeinek hány %-a volt hosszú lejáratú hitel?
    6.251,7 / 7.170,4 = 87,19%
    (forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qse008c.html
  26. 2016-ban összesen hányan szenvedtek valamilyen balesetet Magyarországon?
    21.936 fő
    (forrás: http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_feb005.html
  27. A teljes Bruttó Hazai Termék (GDP) hány %-át tette ki 2016-ban a nyugdíjakra fordított kiadás?
    10,1 %
    (forrás: https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_fsp001.html
  28. A 18-34 éves fiatalok hány %-a élt 2016-ban a szüleivel?
    58,2%
    (forrás: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_lvps08&lang=en
  29. Hány %-ot nyert vagy veszített az elmúlt 10 évben az, aki aranyba fektette a pénzét?
    2007.09.15 11.719 Ft / g és 2017.09.14. 11.067 Ft / g vagyis csökkent 10 év alatt 5,56%-ot
    (forrás: http://arany-alap.hu/arany- befektetes/arany-arfolyamok- diagrammok/
  30. Mennyi volt a BUX index záró történelmi minimum értéke?
    717 volt 1993.05.14-én

(forrás: http://www.portfolio.hu/arfolyam-panel/BET- BUX/bux-arfolyam.html

  1. Hány Ft-ot ér ma 1 € az MNB hivatalos árfolyamán?
    Ft
    (forrás: https://www.mnb.hu/arfolyamok
  2. Hány milliárd Ft volt 2017. augusztusban a lakosság által megvásárolt állampapírok állománya?
    6.486 milliárd Ft
    (forrás: http://www.portfolio.hu/befektetes/allampapir/vege_az_allampapirok_szarnyalasanak_alig_nott_a_vagyon.4.262009.html
    http://www.akk.hu/hu
  3. Jelenleg mekkora az 5 éves Prémium Államkötvény kamata?
    3,55 %
    (forrás: http://www.allampapir.hu/allampapirok/PMAK
  4. Hányadik helyen állunk az uniós országok közötti rangsorban nettó átlagkereset tekintetében?
    26.
    A 28 uniós ország közül hátulról a harmadik helyen állunk: nálunk csak a románok (143.530 Ft) és a bolgárok (118.420 Ft) keresnek kevesebbet. A németek 5x annyit, a legjobban kereső luxemburgiak pedig 5,5x annyit visznek haza, mint egy átlagmagyar.
    A www.reinisfischer.com számadatai megdöbbentőek: Luxemburgban például 976 190 forint az átlagbér, Svédországban 793 600, a
    szlovéneknél 338 520 forint, szemben a magyar 198 400 forinttal.